Maalahti

Maalahden paloasema 70
Petalahden paloasema 71
Bergön paloasema RP 75

Maalahti 70


Maalahden paloasema sijaitsee Yttermalaxin keskustan lähellä, Rantatien vieressä, Brinkenin teollisuusalueella. Brinkenin teollisuusalueella on kunnan suurimpia yrityksiä ja työnantajia. Paloasema on rakennettu vuonna 1997 ja on hyvin toimiva rakennus edelleen. Asemalla on 6 autohallia, joista 5 ovat pelastuslaitoksen käytössä ja yksi kunnan teknisen osaston käytössä. Paloaseman tunnusmerkki on perinteinen letkutorni, joka ulottuu 25 m maanpinnan yläpuolelle ja 50 m merenpinnan yläpuolelle. Torni toimii letkujen kuivaustilana ja antaa hyvät näkymät Maalahden yli, täältä voi tähyillä esimerkiksi metsäpaloja jne.

 

Paloasemalla neljä henkilöä työskentelee palopuolella, 1 esimies ja 3 palomiestä. Asemalla on myös yksi ambulanssi, jonka miehittää kaksi ensihoitajaa. Maalahdessa on kaksi isompaa pelastusautoa, yksi ensivaste-/ miehistöauto sekä tarkastusauto. Paloasemalla on myös vene öljyntorjunta- ja pelastustehtäviä varten, minkä sijoituspaikka on Åminnen satama.

 

Maalahdessa on ns. puoli-vakinainen palokunta, jolla on noin 28 henkilöä listoillaan tällä hetkellä. Puoli-vakinainen palokunta tarkoittaa sitä, että henkilöstö saa maksun hälytyksistä ja harjoituksista, joihin heidät kutsutaan. Harjoitukset järjestetään kahden viikon välein kevään ja syksyn aikana, jolloin harjoitellaan ihan normaalien sammutustehtävien lisäksi myös esim. korkeanpaikan -toimintaa, liikenneonnettomuuksia, veneen käyttöä, ensivastetehtäviä ja savusukellusta. Paloaseman takapihalla on savusukelluskontti, jossa voi toteuttaa niin kylmiä kuin kuumia harjoituksia. Henkilöstöä hälytetään myös ensivastetehtäviin. Tämä tarkoittaa sitä, että mikäli ambulanssi hoitaa toista tehtävää, lähtee palokunta hälytykseen sen sijasta.

 

Rekrytointia ja nuorisokoulutusta ajatellen Maalahdessa on hyvin toimiva nuorisotoiminta, missä mukana on tällä hetkellä n. 13 nuorta, iältään 12-16-vuotiaita. Nuorisoryhmää johtaa sekä vakinainen että puolivakinainen henkilöstö. Nuoret harjoittelevat noin kerran viikossa. Nuoret osallistuivat kesällä Sveitsissä CTIF: n palokuntanuorten maailmanmestaruuskilpailuihin ja edustivat Suomea, kahden muun joukkueen kanssa. Kilpailussa kilpaillaan pelastustoimen tehtävissä este- ja kalustoradalla.

 

Osoite: Makasiinitie 8, 66100 Maalahti

 

Petalax RP71


Petolahden palovarikko sijaitsee noin 1 km etelään Petolahden keskustasta ja noin 18 km etelään Maalahden paloasemalta. Varikko on rakennettu vuonna 2015 ja siinä on 2 autohallia. Petolahdessa on yksi pelastusyksikkö. Toiminnassa mukana on n. 20 puolivakinaista palomiestä. Harjoitukset pidetään joko itse tai yhdessä Maalahden yksikön kanssa. Petolahdessa on suuri koulukeskus, jossa on lastentarha, peruskoulu ja lukio.

 

Bergö RP75


Bergö on saari Maalahden kauniissa saaristossa, johon pääsee maantielautalla. Pelastuslaitoksella on saarella palovarikko, joka sijaitsee ihan Bergön keskustassa, lähellä koulua, palvelutaloa ja lastentarhaa. Palokunnalla on yksi pelastusyksikkö, yksi ensivasteyksikkö sekä vene trailerin päällä. Lautan ja etäisyyksien takia Bergön haasteena on se, että avustavan yksikön saapuminen saareen vie melko kauan. Tämä tarkoittaa sitä, että palokunta joutuu pärjäämään itsekseen melko kauan avustavaa yksikköä odottaessaan. Noin 15 puolivakinaista palomiestä ovat mukana toiminnassa ja heillä on myös toimintaa nuorille.