Kristiinankaupunki

Kristiinankaupungin paloasema 84
Närpiöntie 8, 64100 Kristiinankaupunki

Kristiinankaupungin paloasema sijaitsee kivenheiton päässä kantakaupungista. Kaupunki on kaunis, mutta koska se on tiiviisti rakennettu puutalokaupunki, joten se aiheuttaa haasteita pelastustoiminnalle. Tämä on tietenkin huomioitu myös paloaseman kalustossa. Ensimmäisenä hälytysautona käytetään niin sanottua yhdistelmäautoa, jossa on huomattavasti enemmän vettä kuin tavallisessa paloautossa. Sillä pyritään siihen, että ensimmäinen yksikkö kohteessa ei jäisi tiukassakaan tilanteessa ilman sammutusvettä ennen kuin muiden asemien säiliöautot ehtivät palopaikalle. Aseman muuta kalustoa ovat sammutusauto, miehistöauto ja kolme suurempaa venettä.


Päivisin Kristiinankaupungin paloasemalla työskentelee neljä henkilöä. Kaksi palomiestä tavallisine palomiestehtävineen. Päivittäistä toimintaa johtavat asemaesimies ja asemamestari. Heidän työpisteet sijaitsevat Kristiinankaupungissa, vaikka koko vastuualueena on Närpiö, Kaskinen ja Kristiinankaupunki.
Kristiinankaupungin paloasemalla on myös ympärivuorokauden valmiudessa toimiva ambulanssi, jonka toimintaa ylläpitää 8 vakituisessa työsuhteessa olevaa ensihoitajaa.
Paloasemaan vahvuuteen kuuluu myös noin 30 sopimuspalokuntalaista, jotka ovat käytettävissä kaikenlaisiin pelastustoiminnan tehtäviin. Näissä tehtävissä sopimuspalokuntalainen toimii rinnakkain vakituisen palomiehen kanssa. Harjoituksia tällä asemalla järjestetään säännöllisesti kolme kertaa kuukaudessa.

 

Tiukan paloasema 85
Mellangärdintie 7 E, 64140 Tiukka

Tiukan palokunta koostuu kokonaan sopimuspalokuntalaisista. Se tarkoitta, että sopimuspalokuntalaiset tulevat asemalle saatuaan hälytyksen. Tiukan palokunnalla on miehistöauto ja sammutusauto pienellä henkilönostokorilla. Maantieteellisen sijaintinsa takia Tiukalla on melko suuri toiminta-alue (Kaskinen ja osia eteläisestä Närpiöstä) ja läheisyys valtatie kahdeksaan tuo mukanaan melkoisen määrän tehtäviä vuosittain. Asema sijaitsee valtatien vieressä ja on sen takia lyhyine ajoaikoneen käytettävissä valtatien eteläiseen ja pohjoiseen suuntaan. Tiukan paloasemalla on noin 15 aktiivia sopimuspalokuntalaista

 

Lapväärtin paloasema 86
Eteläinen Lapväärtintie 77

Lapväärtin vapaaehtoinen palokunta on ainoa vapaaehtoinen palokunta eteläisellä alueella. Tämä tarkoittaa sitä, että he hoitavat vapaaehtoisten palokuntalaisten työsopimukset ja toiminnan talouspuolen itsenäisesti. Luonnollisesti se tehdään yhteistyössä pelastuslaitoksen kanssa siten, että voimassa olevat vaatimukset toiminnalle toteutuvat. Lapväärtin vapaaehtoista palokuntaa profiloi nopeat vasteajat ja hyvä miehistövahvuus. Lapväärtin toimintaan on sitoutunut noin 50 henkilöä. Asema sijaitsee Lapväärtin keskustassa ja se hälytetään usein idän suuntaan Karijoen ja Isojoen kuntiin.

 

Siipyyn paloasema 87

Siipyy on pieni kylä toiminta-alueen eteläisessä päässä. Asema sijaitsee kaukana muista alueen paloasemista. Siipyyn väestömäärä on melko pieni, joten pelastustoimintaan ei ole sitoutunut kovin monta henkilöä. Paloasemalla on alle 10 aktiivista jäsentä, mutta toiminta pyörii ja harjoituksia pidetään säännöllisesti. Koska Siipyy on pieni saaristokylä, sen paloaseman vahvuuksiin kuuluu lähivesistön tunteminen. Asemalta löytyy sammutusauto, miehistöauto ja kevyt pelastusvene. Sijaintinsa takia Siipyyläiset joutuisivat ilman palokuntaansa odottamaan apua lähes puolisen tuntia. Tämän vuoksi Siipyyn paloasema on hyvä esimerkki vapaaehtoisen toiminnan tärkeydestä haja-asutusalueilla.