Varautuminen
Poikkeusoloihin varautuminen
Pelastustoimi varautuu toimimaan myös poikkeusoloissa. Keskeisiä tehtäviä ovat uhkien havaitseminen ja niistä varoittaminen, väestön suojaamismahdollisuuksien ylläpito sekä pelastustoiminnasta ja siinä tarvittavista lisäresursseista huolehtiminen siten, että toiminta poikkeusolojen onnettomuus- ja tuhotilanteissa on tehokasta.
Pelastustoimen poikkeusolojen varautumisessa tärkeä osuus on väestönsuojelulla, jolla tarkoitetaan ihmisten ja omaisuuden suojaamista ja pelastustoimintaa poikkeusoloissa sekä niihin varautumista. Väestönsuojeluun kuuluu mm. poikkeusoloja koskeva suunnittelu ja koulutus, väestönsuojien rakentaminen, varautuminen evakuointeihin sekä johtamis-, valvonta- ja hälytysjärjestelmät. Väestönsuojelutehtäviä kuuluu pelastusviranomaisten lisäksi myös useille muille viranomaisille.
Videosarja väestönsuojista
Uudenmaan Pelastusliitto (UPL) on julkaissut kolmiosaisen videosarjan liittyen väestönsuojien huoltoon, tiiveyskokeen tekemiseen sekä suojien käyttökuntoon saattamiseen. Sarja on toteutettu yhteistyössä pelastusliittojen ja pelastuslaitosten asiantuntijoiden sekä viranomaisten kanssa.
Väestönsuojat ja vuosihuolto:
https://www.youtube.com/watch?v=K_FXk68cBTM
Väestönsuojat ja tiiveyskoe:
https://www.youtube.com/watch?v=rhTurT7q7r4
Väestönsuojien käyttöönotto:
https://www.youtube.com/watch?v=RQYbaBGinc4
Ohjeet lemmikkien omistajille väestönsuojelutilanteessa
Sisäministeriö on julkaissut ohjeet lemmikkien omistajille väestönsuojelutilanteessa. Voit lukea ohjeet alla olevasta linkistä.
Ohjeet lemmikkien omistajille väestönsuojelutilanteessa
Omatoiminen varautuminen
Omatoimisen varautumisen merkitys on myös poikkeusoloissa tärkeä. Rakennuksen omistaja ja haltija, teollisuus- ja liiketoiminnan harjoittaja, virasto, laitos ja muu yhteisö on asianomaisessa kohteessa ja muussa toiminnassaan velvollinen ehkäisemään vaaratilanteiden syntymistä, varautumaan henkilöiden, omaisuuden ja ympäristön suojaamiseen vaaratilanteissa ja varautumaan sellaisiin pelastustoimenpiteisiin, joihin ne omatoimisesti kykenevät.
Omatoimisen varautumisen kursseja järjestävät mm. alueelliset pelastusalan liitot sekä Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö (SPEK).