Onnettomuustiedotteet

 • Närpiössä tehdaspalo

  3.219:04

  Tehtaan tuotantohallissa tulipalo. Ei henkilövahinkoja. Tulipalo on rajattu osaan rakennukseen. Raivaus- ja jälkisammutustyöt jatkuvat.

  Lue lisää

 • Liikenneonnettomuus, Vaasa

  3.215:44

  Sunnuntaina 3.2., hieman kello yhden jälkeen päivällä, pelastuslaitos sai hälytyksen keskisuuresta liikenneonnettomuudesta Vaasan Myrgrundintiellä. Sundomin suunnasta tullut pakettiauto oli kääntymässä vasemmalle Öjenin parkkipaikalle, kun takaa tullut henkilöauto törmäsi sen perään. Pakettiauto pyörähti tien sivuun, mutta henkilöauto ajautui vastaantulevien kaistalle ja törmäsi Vaasan suunnasta tulleen henkilöauton keulaan. Pakettiautossa olleet kaksi henkilöä selvisivät vammoitta, mutta henkilöautojen kuljettajat loukkaantuivat, Sundomin suunnasta tullut lievemmin ja Vaasan suunnasta tullut vakavammin. Pelastuslaitos joutui purkamaan henkilöauton kattoa, jotta sisällä autossa ollut potilas saatiin siirrettyä turvallisesti ambulanssiin. Kaikki osalliset vietiin sairaalaan, osa tarkastettavaksi ja osa jatkohoitoon. Paikalle ei syntynyt juurikaan ruuhkaa vähäisen liikenteen takia. Onnettomuushetkellä tien pinta oli liukas ja sakea lumipyry haittasi näkyvyyttä. Pelastuslaitos kehottaa erityiseen varovaisuuteen tieliikenteessä erittäin huonon ajokelin takia!

  Lue lisää

 • Autopalo Vaasassa

  10.108:23

  Henkilöauto paloi moottoritilasta. Pelastuslaitos sammutti palon nopeasti.

  Lue lisää

 • Hypoklorit i mark i Korsholm

  4.114:55

  Österbottens räddningsverk mottog i dag kl. 12.27 larm om ett farligt gods olycka vid Östra Runsorvägen i Korsholm. En 1000 liters hypokloritplastcistern gick sönder vilken gjorde att ca. 200 liter 14-15%, lindrigt frätande hypoklorit rann ut på snö- och istäckt asfalt. Österbottens räddningsverk, Korsholms kommun, Vasa Vatten och NTM-centralen konstaterade att olyckan med jättestor sannolikhet kommer inte att förorsaka fara åt människor. Räddningsenheter har lämnat platsen. Kaukokiito, olyckans förorsakare och Lassila&Tikanoja fortsätter att städa hypokloritlösning från området till fortsättningsbehandling.

  Lue lisää

 • Hypokloriittia maahan Mustasaaressa

  4.114:30

  Pohjanmaan pelastuslaitos vastaanotti tänään klo 12.27 hälytyksen vaarallisen aineen onnettomuudesta Mustasaaressa Itäisellä Runsorintiellä. 1000 litran hypokloriittimuovisäiliö hajosi, jolloin n. 200 litraa 14-15%:sta, lievästi syövyttävää hypokloriittia valui lumen ja jään peittämälle asfaltille. Pohjanmaan pelastuslaitos, Mustasaaren kunta, Vaasan Vesi ja ELY-keskus totesivat, että onnettomuus ei erittäin suurella todennäköisyydellä aiheuta vaaraa ihmisille. Pelastusyksiköt ovat poistuneet paikalta. Kaukokiito, onnettomuuden aiheuttaja ja Lassila&Tikanoja jatkavat edelleen hypokloriittiliuoksen siivoamista pois alueelta jatkokäsittelyyn.

  Lue lisää

 • Aapeli-storm

  3.116:09

  På grund av Aapeli-stormen så har Österbottens räddningsverk fortsättningsvis mottagit alarmuppdrag. I huvudsak så har räddningsenheterna varit och undanröjt trän som har fallit och satt fast takplåtar och andra konstruktioner. I samband med uppdragen så har man upptäckt öppna luckor och söndriga fönster på taken. Dessa kan orsaka personsäkerhetsrisker i form av fallande material från hög höjd eller egendomsskador t.ex. i form av vattenskador. Österbottens räddningsverk uppmanar ägarna till byggnader, bostadsbolag samt deras serviceföretag att granska takluckornas och –fönstrens samt andra konstruktioners fastsättning och kondition.

  Lue lisää

 • Aapeli-myrsky

  3.116:05

  Aapeli-myrskyn johdosta Pohjanmaan pelastuslaitos on edelleen vastaanottanut hälytystehtäviä. Pääasiassa pelastusyksiköt ovat käyneet raivaamassa kaatuneita puita ja kiinnittämässä kattopeltejä ym. rakenteita paikalleen. Tehtävien yhteydessä rakennusten katoilla on havaittu mm. avonaisia luukkuja ja rikkoontuneita ikkunoita. Nämä voivat aiheuttaa henkilöturvallisuusriskin korkealta putoavan materiaalin takia tai omaisuusvahinkoja esim. vesivahinkojen muodossa. Pohjanmaan pelastuslaitos kehottaa rakennusten omistajia, taloyhtiöitä sekä niiden huoltoyhtiöitä tarkastamaan kattoluukkujen ja -ikkunoiden sekä muiden rakenteiden kiinnityksen ja kunnon.

  Lue lisää

 • Myrsky työllisti Pohjanmaan pelastuslaitosta 1.1-2.1.2019

  2.106:43

  Talvimyrsky 1.1 - 2.1. Myrskytuuli yltyi illan ja yön aikana aiheuttaen runsaasti vahingontorjunta ja tarkistustehtäviä. Myös läheltäpiti tapahtuma jossa linja-auto jossa 49 matkustajaa ajoi ojaan pysyen kuitenkin pyörillä, ei henkilövahinkoja, tehtävien yhteismäärä myrskyyn liittyen oli n.150

  Lue lisää

 • Rakennuspalo Kristiinankaupungissa

  30.1213:55

  Reilu 100m2-kokoinen 50-luvulla rakennettu omakotitalo syttyi palamaan sunnuntaina päivällä Kristiinankaupungin Skaftungintiellä. Palosta ei aiheutunut henkilövahinkoja, mutta talo paloi asuinkelvottomaan kuntoon. Talossa olleet kaksi henkilöä poistuivat rakennuksesta palon huomattuaan ja lähistöllä ollut henkilö oli tehnyt hätäilmoituksen. Rakennus oli täyden palon vaiheessa pelastuslaitoksen yksiköiden saavuttua paikalle. Talosta poistuneet henkilöt tarkastettiin ensihoitoyksikön toimesta, eikä jatkohoidolle ollut tarvetta. Pelastuslaitoksen yksiköt sammuttivat palon, ja myös talon rakenteita jouduttiin purkamaan palon sammuttamiseksi. Jälkisammutustyöt kestänevät pitkälle sunnuntai-iltaan. Syttymissyyksi epäillään öljylämmityslaitteistoa.

  Lue lisää

 • Kattilaitoksella palo.

  22.1220:46

  Kattilalaitoksella syttynyt palo, jota henkilökunta ja pelastuslaitos tutkii.

  Lue lisää

 • Rakennuspalo Kanervakadulla

  22.1217:18

  Kanervakadulla sijaitsevan pienkerrostalon saunaosastolla syttyi tulipalo. Pelastuslaitoksen yksiköt saivat palon nopeasti sammutettua eikä henkilövahinkoja sattunut. Syttymissyyksi epäillään sähkövikaa.

  Lue lisää

 • Tarkistustehtävä Kauppapuistikolla

  20.1212:16

  Palovaroitin soinut kerrostalon rappukäytävässä. Rappu tiedusteltiin, mutta mitään syytä hälytykselle ei löytynyt.

  Lue lisää

 • Bussipalo Talttatiellä Vaasassa

  18.1222:07

  Vaasassa Talttatiellä paloi liikennöitsijän bussivarikolla n.30 paikkainen linja-auto 18.12.2018 kello 19:30 aikoihin. Auto oli pysäköitynä rakennuksen viereen ulkotilaan. Pelastuslaitoksen saapuessa kohteeseen tulipalo oli yltynyt täyden palamisen vaiheeseen. Tuli aiheutti vaaratilanteen vieressä olevaan liikennöitsijän rakennukseen mutta huoltomies ehkäisi palon etenemistä jauhesammuttimilla tulipalon alussa. Bussi tuhoutui palossa käyttökelvottomaksi

  Lue lisää

 • Väärä hälytys väestöhälyttimestä

  2.1214:44

  Järjestelmävirheen vuoksi yleisen vaaramerkin kokeiluääni soinut. Ei aiheuta toimenpiteitä.

  Lue lisää

 • Rakennuspalovaara kunnankirjastossa / oppilasasuntolassa

  28.1104:10

  Kirjastoauton dieselkäyttöinen sisätilalämmitin oli kytkeytynyt päälle aiheuttaen savun muodostusta autosuojaan. Autosuoja sijaitsee samassa rakennuksessa kunnankirjaston sekä oppilasasuntolan kanssa. Automaattinen paloilmoitin teki hälytyksen rakennukseen samalla hälyttäen pelastuslaitoksen. Rakennuksessa oleva oppilasasuntola tyhjennettiin tilanteen alkuvaiheessa mutta opiskelijat pääsivät palaamaan asuntolaan takaisin noin 20 minuutin kuluttua. Varsinaista tulipaloa ei ollut mutta kirjastoauto siirrettiin ulos ja autosuojaa savutuuletettiin hetki tapahtuman jälkeen.

  Lue lisää

 • Liikenneonnettomuus, Mustasaari

  27.1116:04

  Pohjoisen suunnasta tullut henkilöauto ajautui todennäköisesti sairaskohtauksen takia vastaantulevan kaistan yli pientareelle ja sieltä takaisin tielle törmäten etelästäpäin tulleeseen henkilöautoon, jolloin myös ko. auton perässä tullut pakettiauto törmäsi edelläajavaan autoon. Jokaisessa autossa oli vain kuljettaja, joista yksi kuljetettiin ensihoitoyksikön toimesta tarkastukseen sairaalaan, mutta ei kuitenkaan loukkaantunut vakavasti. Pohjoiseen menevä kaista suljettiin raivaus- ja hinaustöiden ajaksi ja liikenne ohjattiin viereiselle tielle. Alkoholilla ei ollut osuutta onnettomuuteen, onnettomuuspaikalla tien pinta hieman liukas ja taivaalta tuprutteli lunta. Pelastuslaitoksella ei muuta tiedotettavaa.

  Lue lisää

 • Tarkistus- / varmistustehtävä, Vaasa

  22.1109:33

  Henkilökunta havainnut liikekiinteistössä lievää savun hajua. Pelastuslaitoksen yksiköt tiedustelivat tilat, mutta mitään selittävää syytä hajulle ei löytynyt.

  Lue lisää

 • Liikenneonnettomuus, Laihia

  18.1120:19

  Kolari Tampereentiellä Jokikylän kohdalla. Osallisena kolarissa oli henkilöauto sekä neljä hevosta. Kolarissa loukkaantui kolme henkilöä, joista yksi henkilö vakavasti. Kaikki hevoset kuolivat onnettomuudessa.

  Lue lisää

 • Rakennuspalo, Vaasa

  14.1119:49

  Rakennuspalo osoitteessaJääkärinpuistikko 18. Palo oli alkanut saunaosastolta noin kello 18:30 aikoihin. Rakennuksessa oli viisihenkinen perhe sekä koira, joka pääsi turvallisesti rakennuksesta ulos. Tällä hetkellä jälkiraivaustyöt käynnissä.

  Lue lisää

 • Muu tulipalo, Vöyri

  11.1121:12

  Hätäkeskukseen tuli useita ilmoituksia Vöyrin hiihtokeskuksen rinteellä näkyvästä palosta, jota ennen alueella oli kuulunut pauketta. Pelastuslaitoksen Vöyrin aseman yksiköt hälytettiin paikalle ja perillä selvisi, että kyseessä oli n. 5x6 metrinen, puurakenteinen varastokoppi, joka oli ilmiliekeissä. Kopissa ei ollut arvokasta tavaraa, vain muutamia lautoja ja työkaluja. Pelastuslaitos sammutti palon ja poliisipartio kävi myös paikalla tutkimassa syttymissyytä. Syyksi epäillään varomatonta tulenkäyttöä ja/tai ilkivaltaa, todennäköisesti sytytetty jonkinlaisia raketteja, josta palo sai alkunsa. Ilkivallantekijöistä ei paikalla näkynyt jälkeäkään, tai ainakaan kukaan ei tunnustanut hölmöilyjään. Mitä tästä opimme: 1. Raketit kuuluvat vain uuteen vuoteen ja Huvilakauden päättäjäisiin ja tällöinkin vain tiettynä kellonaikana ja tietyin aluerajoituksin. 2. Muistutamme, että vahingonkorvausvelvollisuus on aina ilkivallan tekijällä, ikään katsomatta. 3. Järjenkäyttö on sallittua, jopa suotavaa, kun mietitään tekemistä pimeässä syysillassa ja muulloinkin.

  Lue lisää

 • Pyykinpesukone syttyi palamaan Kristiinankaupungissa.

  11.1115:00

  Pyykinpesukone syttyi palamaan omakotitalossa. Talon väki sai palon sammutettua. Pelastuslaitos varmisti tilanteen ja tuuletti ulos savun asunnosta.

  Lue lisää

 • "Markbrand" i Vörå

  11.1101:17

  Räddningsenheter från Österbottens räddningsverk alarmerades till en oklar eldsvåda vid gränsen av Vörå och Nykarleby. Förbipasserande person observerade lågor i mörkret och ringde 112, hen kunde inte berätta vad var det frågan om i brand. Hela situationen orsakades av en medborgare som fick iden att bränna stubb mm. på åkern på det sätt att brännandet fortsätter under natten. Brännandet var inte övervakat och man hade inte anmält det till räddningsverket i förhand. Branden är släckt av räddningsverket och räddningsenheter har lämnat platsen. Vad lärde man av situationen? 1. En anmälan av planerat brännande måste göras i förhand till räddningsmyndigheten, anvisningar hittas från räddningsverkets internet-sidor. 2. Öppen eld får inte lämnas utan övervakning.

  Lue lisää

 • "Maastopalo" Vöyrillä

  11.1101:17

  Pohjanmaan pelastuslaitoksen pelastusyksiköt hälytettiin sammuttamaan epäselvää tulipaloa Vöyrin ja Uudenkaarlepyyn rajalle. Ohikulkija havaitsi liekit pimeydessä ja soitti 112:een, hän ei kyennyt kertomaan mistä palossa on kyse. Koko tilanne johtui siitä, että kansalainen oli saanut idean polttaa kantoja ym. pellolla siten, että palaminen jatkuu yöllä. Palamista ei valvottu eikä siitä ollut ilmoitettu pelastuslaitokselle etukäteen. Palo on sammutettu pelastuslaitoksen toimesta ja pelastusyksiköt ovat poistuneet paikalta. Mitä tilanteesta opittiin? 1. Suunnitellusta poltosta on ilmoitettava etukäteen pelastusviranomaiselle, ohjeet löytyvät pelastuslaitoksen internet-sivuilta. 2. Avotulta ei saa jättää ilman valvontaa.

  Lue lisää

 • Liikennevälinepalo, Vaasa

  1.1121:19

  Linja-auto syttyi palamaan pihatiellä Vaasan puolella Söderfjärdintiellä torstaina illalla. Linja-autossa oli kytketty polttoainelämmitysjärjestelmä päälle aiemmin. Kun kuljettaja oli käynnistänyt auton, oli hän havainnut liekkejä moottoritilasta. Bussi oli kuljettajaa lukuunottamatta tyhjä, ja kuljettaja tarkastettiin paikan päällä ensihoitohenkilöstön toimesta, eikä tarvetta jatkohoidolle ilmennyt. Pelastuslaitos sammutti palon ja vaahdotti ympäristön lisävahinkojen estämiseksi.

  Lue lisää

 • Tarkistus- / varmistustehtävä, Vaasa

  1.1120:58

  Kolmekerroksisen kerrostalon katolla olevasta viemärin tuuletusputkesta nousi vesihöyryä, mitä erehdyttiin luulemaan savuksi. Katto ja putken ympäristö tutkittiin pelastuslaitoksen nostolava-autoa ja lämpökameraa käyttäen, eikä mitään paloon viittaavaa löytynyt. Ei muuta tiedotettavaa.

  Lue lisää

+