Onnettomuustiedotteet

 • Rakennuspalo, Vaasa

  16.410:40

  Pelastuslaitos sai tehtävän keskisuuresta rakennuspalosta Vaasan Ristinummella tiistaina aamulla kahdeksan jälkeen. Pelatuslaitoksen yksiköiden saavuttua paikalle havaittiin kolmekerroksisen pienkerrostalon rappukäytävän olevan mustaa savua täynnä. Pelastuslaitoksen savusukeltajien mentyä sisään rappuun, he havaitsivat käytävän alatasanteella vielä pienellä liekillä kytevät ja palannet lastenrattaat. Rattaat sammutettiin pienellä määrällä vettä ja siirrettiin ulos ja rappukäytävässä aloitettiin savutuuletus. Pelastushenkilöstö tarkasti kaikki asunnot, joista vain yhdessä oli asukkaita paikalla. Kyseisen asunnon henkilöt olivat tehneet myös hätäilmoituksen kuultuaan rappukäytävästä palovaroittimen äänen ja haistettuaan savunhajua. Henkilöt ohjattiin ensihoitoyksikön tarkastettavaksi, eikä heillä todettu olevan hoidontarvetta. Savunhajua ja pientä nokilaskeumaa oli levinnyt lähes kaikkiin asuntoihin, muita vahinkoja ei asuntoihin tullut. Palavat rattaat olivat vahingoittaneet myös käytävän seinäpintaa. Poliisi tutkii syttymissyytä. Mitä tästä opimme? 1. Kun kerrostalon rappukäytävässä on savua, on oma asunto turvallisin paikka. Tässä tapauksessa asukkaat toimivat aivan oikein pysyessään asunnossaan ja ilmaisemalla itsensä ikkunasta pelastushenkilöstölle. Palavista rattaista syntyvä savu voi olla hengenvaarallista ja käytävään meneminen koitua kuolemaksi. Savun tulemista asuntoon voi estää tilkitsemällä ulko-oven reunat esimerkiksi märillä pyyhkeillä. 2. Rappukäytävä EI ole tavaroiden säilytyspaikka. Pelastuslaki kieltää palavan materiaalin säilyttämisen rappukäytävissä. Tavarat voivat estää tai vaikeuttaa poistumista hätätilanteessa sekä aiheuttaa juuri tämänpäiväisen tapahtuman kaltaisia tilanteita, joissa vahingot voivat pahimmillaan olla henkilöihin kohdistuvia. Ulkoiluvälineiden, rattaiden ja vaunujen säilytyspaikka on joko omassa asunnossa tai erillisissä varastotiloissa.

  Lue lisää

 • Pieni maastopalo

  11.420:40

  Maastossa 2 x 3 m2 suuruinen alue paloi kannon ympärillä. Pelastuslaitos sammutti palon nopeasti!

  Lue lisää

 • Ulosajo kolmostiellä

  9.406:18

  Ilmajoen suunnasta tullut henkilöauto ajoi ulos liukkaalla tiellä 3-tiellä Torstilan kohdalla. Kuljettaja kuljetettiin tarkastukseen, ei vakavia vammoja.

  Lue lisää

 • Rakennuspalo, Vöyri

  4.406:23

  Isossa omakotitalon kellarin pannuhuoneessa syttynyt palo on sammutettu, sammutusraivaus ja savutuuletus käynnissä.

  Lue lisää

 • Roskien poltto

  3.415:41

  Isonkyrön Valtaalassa roskien poltto eskaloitui maastopaloksi keskiviikkona iltapäivällä. Pintakuivalla pellolla oli poltettu pahvia ja muuta roskaa sillä seurauksella, että tuulen tarttuessa liekkeihin, palo alkoi levitä hallitsemattomasti ympäristöön. Paikalla ollut henkilö teki ilmoituksen hätäkeskukseen, joka hälytti paikalle yksiköitä Isostakyröstä, Laihialta ja naapurialueen Ylistarosta. Palo saatiin nopeasti hallintaan ja isoilta vahingoilta vältyttiin tuulen puhaltaessa poispäin rakennuksista ja pelatuslaitoksen nopean toiminnan ansiosta. Palanut alue oli n. 10x12 metriä. Mitä tästä opimme? 1. Jätteiden polttaminen on laissa kielletty. Orgaanista ainesta, kuten puuta, saa polttaa silloin, kun ympäristöolosuhteet sen sallivat. Esimerkiksi ongelmajätteen polttaminen on ympäristörikos, josta tehdään ilmoitus myös poliisille. 2. Risujen poltosta tai kulotuksesta tulee ilmoittaa etukäteen alueen pelastuslaitokselle. Ilmoituksen voi tehdä nettisivujen kautta. 3. Polttoa on aina valvottava ja alkusammutusvälineitä tulee olla saatavilla. Alkusammutustoimenpiteet voivat hidastaa merkittävästi tulen leviämistä ja näin ollen vähentää syntyviä vahinkoja. Tarkista aina voimassa olevat varoitukset ennen polttoa!

  Lue lisää

 • Rakennuspalo Pedersöressä

  31.311:03

  Suurentava peili oli sytyttänyt verhon palamaan omakotitalossa. Palo sammutettu ja savutuuletus on suoritettu.

  Lue lisää

 • Varastorakennuksessa savunmuodostusta

  13.305:47

  Varstohallissa runsaasti savua, ei paloa. Pelastuslaitos suoritti tiedustelua, raivausta sekä savuntuuletusta. Syy savun muodostumiseen löytyi jäteastiasta. Ei merkittäviä vahinkoja.

  Lue lisää

 • Purkujätekasapalo Vaasassa

  3.301:55

  Vanhan koulun purkutyömaalla suuri purkujätekasa paloi voimakkaasti. Kaivuri käytössä sammutuksessa.

  Lue lisää

 • Rakennuspalo Tiukassa

  23.205:49

  Korjaamo/autohallirakennuksessa tulipalo (vanha huoltamorakennus). Sisällä useita ajoneuvoja, joista osa saatu siirrettyä ulos. Sammutus- ja raivaustyöt käynnissä. Paikalla 5. aseman yksiköitä. Ei henkilövahinkoja.

  Lue lisää

 • Liikenneonnettomuus VT 8

  22.218:14

  Rekka-auton ja henkilöauton kylkikolari VT 8: lla.

  Lue lisää

 • Omakotitalo tuhoutui tulipalossa Jepualla

  22.212:42

  Aamulla syttyi tulipalo 1,5 kerroksisessa noin 190 m2 kokoisessa omakotitalossa Jepualla. Talossa olleet henkilöt pääsivät turvaan loukkaantumatta. Sammutustyöt jatkuivat useita tunteja, mutta rakennus tuhoutui kokonaan palossa.

  Lue lisää

 • Rakennuspalo, Vaasa

  17.222:14

  Rivitaloyhtiön 8-paikkaisessa autotallissa syttyi tulipalo sunnuntaina 17.2. heti kuuden jälkeen illalla. Rivitalon asukas oli huomannut tallista nousevan tummaa savua, mennyt tarkistamaan asiaa ja tällöin havainnut myös liekkejä, jolloin tehnyt ilmoituksen hätäkeskukseen. Autotalli oli n. 140m2 ja syttymishetkellä siellä oli sisällä seitsemän autoa. Palo oli melko raju, tallin sisällä olleet liuottimet ja aerosolipullot paukkuivat palossa nostattaen liekkejä välillä usean metrin korkeuteen. Pelastulaitoken yksiköt purkivat tallin katto- ja seinärakenteita palon sammuttamiseksi. Kaikki tallissa olleet autot tuhoutuivat enemmän tai vähemmän palossa, rakennuksen päädyssä oleva jätetila säilyi koskemattomana savu- ja nokihaittoja lukuunottamatta. Palo ei ollut vaarassa levitä viereisiin rakennukseen, eikä palo aiheuttanut henkilövahinkoja. Poliisi tutkii syttymissyytä.

  Lue lisää

 • Närpiössä tehdaspalo

  3.219:04

  Tehtaan tuotantohallissa tulipalo. Ei henkilövahinkoja. Tulipalo on rajattu osaan rakennukseen. Raivaus- ja jälkisammutustyöt jatkuvat.

  Lue lisää

 • Liikenneonnettomuus, Vaasa

  3.215:44

  Sunnuntaina 3.2., hieman kello yhden jälkeen päivällä, pelastuslaitos sai hälytyksen keskisuuresta liikenneonnettomuudesta Vaasan Myrgrundintiellä. Sundomin suunnasta tullut pakettiauto oli kääntymässä vasemmalle Öjenin parkkipaikalle, kun takaa tullut henkilöauto törmäsi sen perään. Pakettiauto pyörähti tien sivuun, mutta henkilöauto ajautui vastaantulevien kaistalle ja törmäsi Vaasan suunnasta tulleen henkilöauton keulaan. Pakettiautossa olleet kaksi henkilöä selvisivät vammoitta, mutta henkilöautojen kuljettajat loukkaantuivat, Sundomin suunnasta tullut lievemmin ja Vaasan suunnasta tullut vakavammin. Pelastuslaitos joutui purkamaan henkilöauton kattoa, jotta sisällä autossa ollut potilas saatiin siirrettyä turvallisesti ambulanssiin. Kaikki osalliset vietiin sairaalaan, osa tarkastettavaksi ja osa jatkohoitoon. Paikalle ei syntynyt juurikaan ruuhkaa vähäisen liikenteen takia. Onnettomuushetkellä tien pinta oli liukas ja sakea lumipyry haittasi näkyvyyttä. Pelastuslaitos kehottaa erityiseen varovaisuuteen tieliikenteessä erittäin huonon ajokelin takia!

  Lue lisää

 • Autopalo Vaasassa

  10.108:23

  Henkilöauto paloi moottoritilasta. Pelastuslaitos sammutti palon nopeasti.

  Lue lisää

 • Hypoklorit i mark i Korsholm

  4.114:55

  Österbottens räddningsverk mottog i dag kl. 12.27 larm om ett farligt gods olycka vid Östra Runsorvägen i Korsholm. En 1000 liters hypokloritplastcistern gick sönder vilken gjorde att ca. 200 liter 14-15%, lindrigt frätande hypoklorit rann ut på snö- och istäckt asfalt. Österbottens räddningsverk, Korsholms kommun, Vasa Vatten och NTM-centralen konstaterade att olyckan med jättestor sannolikhet kommer inte att förorsaka fara åt människor. Räddningsenheter har lämnat platsen. Kaukokiito, olyckans förorsakare och Lassila&Tikanoja fortsätter att städa hypokloritlösning från området till fortsättningsbehandling.

  Lue lisää

 • Hypokloriittia maahan Mustasaaressa

  4.114:30

  Pohjanmaan pelastuslaitos vastaanotti tänään klo 12.27 hälytyksen vaarallisen aineen onnettomuudesta Mustasaaressa Itäisellä Runsorintiellä. 1000 litran hypokloriittimuovisäiliö hajosi, jolloin n. 200 litraa 14-15%:sta, lievästi syövyttävää hypokloriittia valui lumen ja jään peittämälle asfaltille. Pohjanmaan pelastuslaitos, Mustasaaren kunta, Vaasan Vesi ja ELY-keskus totesivat, että onnettomuus ei erittäin suurella todennäköisyydellä aiheuta vaaraa ihmisille. Pelastusyksiköt ovat poistuneet paikalta. Kaukokiito, onnettomuuden aiheuttaja ja Lassila&Tikanoja jatkavat edelleen hypokloriittiliuoksen siivoamista pois alueelta jatkokäsittelyyn.

  Lue lisää

 • Aapeli-storm

  3.116:09

  På grund av Aapeli-stormen så har Österbottens räddningsverk fortsättningsvis mottagit alarmuppdrag. I huvudsak så har räddningsenheterna varit och undanröjt trän som har fallit och satt fast takplåtar och andra konstruktioner. I samband med uppdragen så har man upptäckt öppna luckor och söndriga fönster på taken. Dessa kan orsaka personsäkerhetsrisker i form av fallande material från hög höjd eller egendomsskador t.ex. i form av vattenskador. Österbottens räddningsverk uppmanar ägarna till byggnader, bostadsbolag samt deras serviceföretag att granska takluckornas och –fönstrens samt andra konstruktioners fastsättning och kondition.

  Lue lisää

 • Aapeli-myrsky

  3.116:05

  Aapeli-myrskyn johdosta Pohjanmaan pelastuslaitos on edelleen vastaanottanut hälytystehtäviä. Pääasiassa pelastusyksiköt ovat käyneet raivaamassa kaatuneita puita ja kiinnittämässä kattopeltejä ym. rakenteita paikalleen. Tehtävien yhteydessä rakennusten katoilla on havaittu mm. avonaisia luukkuja ja rikkoontuneita ikkunoita. Nämä voivat aiheuttaa henkilöturvallisuusriskin korkealta putoavan materiaalin takia tai omaisuusvahinkoja esim. vesivahinkojen muodossa. Pohjanmaan pelastuslaitos kehottaa rakennusten omistajia, taloyhtiöitä sekä niiden huoltoyhtiöitä tarkastamaan kattoluukkujen ja -ikkunoiden sekä muiden rakenteiden kiinnityksen ja kunnon.

  Lue lisää

 • Myrsky työllisti Pohjanmaan pelastuslaitosta 1.1-2.1.2019

  2.106:43

  Talvimyrsky 1.1 - 2.1. Myrskytuuli yltyi illan ja yön aikana aiheuttaen runsaasti vahingontorjunta ja tarkistustehtäviä. Myös läheltäpiti tapahtuma jossa linja-auto jossa 49 matkustajaa ajoi ojaan pysyen kuitenkin pyörillä, ei henkilövahinkoja, tehtävien yhteismäärä myrskyyn liittyen oli n.150

  Lue lisää

 • Rakennuspalo Kristiinankaupungissa

  30.1213:55

  Reilu 100m2-kokoinen 50-luvulla rakennettu omakotitalo syttyi palamaan sunnuntaina päivällä Kristiinankaupungin Skaftungintiellä. Palosta ei aiheutunut henkilövahinkoja, mutta talo paloi asuinkelvottomaan kuntoon. Talossa olleet kaksi henkilöä poistuivat rakennuksesta palon huomattuaan ja lähistöllä ollut henkilö oli tehnyt hätäilmoituksen. Rakennus oli täyden palon vaiheessa pelastuslaitoksen yksiköiden saavuttua paikalle. Talosta poistuneet henkilöt tarkastettiin ensihoitoyksikön toimesta, eikä jatkohoidolle ollut tarvetta. Pelastuslaitoksen yksiköt sammuttivat palon, ja myös talon rakenteita jouduttiin purkamaan palon sammuttamiseksi. Jälkisammutustyöt kestänevät pitkälle sunnuntai-iltaan. Syttymissyyksi epäillään öljylämmityslaitteistoa.

  Lue lisää

 • Kattilaitoksella palo.

  22.1220:46

  Kattilalaitoksella syttynyt palo, jota henkilökunta ja pelastuslaitos tutkii.

  Lue lisää

 • Rakennuspalo Kanervakadulla

  22.1217:18

  Kanervakadulla sijaitsevan pienkerrostalon saunaosastolla syttyi tulipalo. Pelastuslaitoksen yksiköt saivat palon nopeasti sammutettua eikä henkilövahinkoja sattunut. Syttymissyyksi epäillään sähkövikaa.

  Lue lisää

 • Tarkistustehtävä Kauppapuistikolla

  20.1212:16

  Palovaroitin soinut kerrostalon rappukäytävässä. Rappu tiedusteltiin, mutta mitään syytä hälytykselle ei löytynyt.

  Lue lisää

 • Bussipalo Talttatiellä Vaasassa

  18.1222:07

  Vaasassa Talttatiellä paloi liikennöitsijän bussivarikolla n.30 paikkainen linja-auto 18.12.2018 kello 19:30 aikoihin. Auto oli pysäköitynä rakennuksen viereen ulkotilaan. Pelastuslaitoksen saapuessa kohteeseen tulipalo oli yltynyt täyden palamisen vaiheeseen. Tuli aiheutti vaaratilanteen vieressä olevaan liikennöitsijän rakennukseen mutta huoltomies ehkäisi palon etenemistä jauhesammuttimilla tulipalon alussa. Bussi tuhoutui palossa käyttökelvottomaksi

  Lue lisää

+